Vad är taekwondo för typ av sport?

De flesta brukar ha hört talas om sporten taekwondo någon gång tidigare, eller har iallafall hört namnet. Men när words to make an essay longer write a speech for medet kommer till frågan vad namnet och sporten innebär är det en bråkdel som kan svara på den frågan. Till att börja med så är taekwondo en kampsport. Då undrar säkert många av er vad en kamp sport är? Då tycker vi att vi tar det från början.

En kampsport innefattar sporten som är intima och en kamp, man mot man. Exempel på mer kända kampsporter är taekwondo är brottning, boxning, judo, sumobrottning och karate. Går man djupare in på begreppet kampsport kan man hitta uppdelningar inom kategorin där vissa sporter liknar varandra mer än andra. Det beror till största delen från vilket del i världen sporten har sitt ursprung. Två typiska länder för att vara grunden till kampsport är Kina och Japan.

Vad gör man i taekwondo?

Så, nu har du förhoppningsvis koll på vad taekwondo ingår i för kategori. Nu kommer vi till det roliga, det vill säga vad sporten innebär och vad man gör när man utövar den? Taekwondo är en väldigt fysiskt krävande sport. Då tänker säkert ni att det är väl alla sporter, det är väl därför dem kallas sport? Det har ni i och för dig rätt i, men kampsporter generellt är lite tuffare än andra, och då menar vi golf och fotboll som exempel. Det gäller att man är 110% fokuserad under hela matchen och twords to make an essay longer write a speech for meräningen för den delen också. Samtidigt ska man ha mycket muskelmassa samtidigt som man ska ha en god teknik och vara lätt på foten och orka syresätta alla muskler. Det innebär att mycket styrke- och konditionsträning ligger bakom en vältränad atlet som utövar taekwondo. Ordet taekwondo betyder ”foten och handens väg” på koreanska och har därmed ett koreanskt ursprung. På de sättet skiljer sig taekwondo andra kampsporter som exempelvis brottning, att man sparkar och slår mer på varandra. Dessutom står man upp och inte krälar på mattan vilket man gör i brottning.

Sporten går ut på att vinna över motståndaren, vilket man gör genom att stå motståndaren tills personen inte kan försvara sig längre eller ger upp. Som klädsel bär man endast en tjock dräkt som många kan tycka påminna om en morgonrock. Man har liknande dräkter i judo och karate. Under tävling använder man skydd eftersom man gör mycket sparkar och slag vilket kan skada mjukdelar på kroppen. Och på tävling gäller annat, det vill säga att man går inte av i första taget. Då får man iallafall benskydd, suspensoar, armskydd, tandskydd, handskar som är ytterst tunna, en elektronisk väst, och en hjälp. Det vill säga att man har mycket skydd på sig. Varför man har en väst är för att den känner av när man får en träff på den, och räknar där med poäng. Man får nämligen poäng om man kan sätta rena sparkar mot västen och huvudet. En spark mot väst ger ett poäng, roterande teknik ger två poäng och tre poäng får man sparkar och träffar huvudet.