I och med att taekwondo har sitt ursprung i Korea vilket är långt bort i från Sverige med en helt annan kultur så är det inte så konstigt att sporten inte har fått något stort fäste här i Sverige, än. Vi jobbar på det och vi själva tycker det har utvecklats otaligt snabbt och går framåt. I och med att det är en kampsport så är det en viss typ av människor som drar sig dit, och många har extremt förutfattade meningar kring sporten. Vi försöker aktivt att ändra på detta genom att ständigt uppmuntra barn och ungdomar att få upp ögonen för sporten och låter många testa på gratis. När dem flesta har testat så har dem helst ändrat uppfattning om sporten, vilket är ett av våra mål här på Svenska Taekwondoförbundet.

Vart finns det taekwondo klubbar i Sverige?

Till att börja med så har Sveriges huvudstad Stockholm hela tre taekwondo klubbar i sin innerstad. Sedan finns det givetvis fler i förorterna till Stockholm, men detta är något vi gärna tar upp och berättar om. För oss betyder det att intresset har blivit så stort att det finns affärsverksamhet för tre olika klubbar att bedriva träning och tävling utan att någon behöver gå i konkurs. Dessutom har vi sett en trend i just Stockholm generellt inom kampsport att det är väldigt populärt. Eftersom världen har blivit mycket mer hälsomedveten men även Stockholm, så har många kommit under funne med att kampsport och taekwondo är otroligt bra sporter för kroppen.

Numera så finns det taekwondo klubbar i hela Sverige, då vi har delat in landet i olika regioner där vi separat räknar statistik och liknande för varje region. Dem tre största städerna, det vill säga Stockholm, Göteborg och Malmö har givetvis flest taekwondo klubbar och där är även där som dem flesta mästerskapen och större tävlingarna anordnas. Vi har även gjort undersökningar runt om i landet och småstäder med endast 50 000 invånare kan i vissa fall ha en taekwondo klubb i sin stad. Detta tror vi handlar om en hälsotrend att det är såpass bra träning och nyttigt för kroppen, men samtidigt att sporten i sig kan anses som intressant och annorlunda. Det är många som gillar det här med sparkar och slag, vilket vi tycker är mycket bättre att personer utöver och tar ut sin energi på träningar och matcher inom taekwondo där allt är kontrollerat och krävande av kroppen, istället för att man ska ta ut det via våld utanför sporten taekwondo och mot personer som är oskyldiga, bara för att man gillar att sparkas och slås. Dessutom har taekwondo såpass hårda regler kring sparkar och slag så det är inte fritt fram om man säger så. Är du sugen på att börja utöva taekwondo tycker vi att du ska söka upp närmaste kubb, åka dit och besöka dem för att prata, kolla på en eventuell träning och match och sedan förhoppningsvis testa på en gång.