När och var uppkom sporten taekwondo?

Sporten taekwondo är en relativt ny sport för att vara en kampsport. Många kampsporter är flera 100 år gamla och finns i historien sen långt tillbaka. Taekwondo kommer från Korea och börjar som en organisation vid namn Korea Taekwondo Association år 1955. Grunden till denna organisation är det koreanska ordet för familj vilket är fem originalstilarna. Dem fem originalstilarna motsvarar då fem familjer som var mol duk kwan, ju do kwan, song moo kwan, chung do kwan, oh do kwan. En person som faktiskt var en av dem mest kända personerna som ingick i organisation Korea Taekwondo Association på den tiden och satt även med i den ursprungliga styrelsen var ordförande Choi Hong Hi som föddes 1918 och dog för 15 år sedan, det vill säga 2002. Han kommer och är född från den nuvarande Nordkorea. Det finns två olika taekwondo stilar, en ITF och en WTF. Skillnaden mellan stilarna är att ITF lägger i stort sett ner mer träningstid och tid generellt på träning och handtekniker än vad WTF gör. I modern tid fokuserar WTF mer på tävlingsmomentet och numera deras OS-status. Choi Hong Hi som du läste om tidigare var grundaren till oh do kwan samt ITF, vilket han grundade 1966.

Hur har taekwondon fortsatt?

Genom åren har det gått upp och ner för sporten och dess spridning. Numera är den större än någonsin då den kommer till Europa och USA, vilket är två delar i välden som gjort att den ökat drastiskt senaste tiden. Dock är den inte speciellt stor i varken USA eller Europa, men den har trots allt fått spridning och är numera en sport i OS också.

Har fått ett äldre åldersgrupp

Förr i tiden var det vanligt att yngre utövade sporten och de vuxna la sig inte i. Det var ungefär en grej som barn och unga höll på med. Nu är det generellt inom kampsporter att det är populärt bland vuxna, speciellt i västvärlden. I Sverige till exempel är det inte alls ovanligt att vuxna män och kvinnor i 25-40 års ålder går och tränar boxning, judo, karate, brottning men framförallt taekwondo. Det tyder på att taekwondo och kampsporter i sig har fått en äldre trend. Dessutom har utvecklingen gått framåt under tiden som taekwondons historia har funnits, och då menar vi utvecklingen inom träningslära. Många forskare menar på att kampsport är en av världens bästa sport för kroppen. Det finns en anledning till att gamla legender inom kampsporten från Asien och den regionen blir och blev otroligt gamla. Anledningen till att det är en av världens bästa sporter för kroppen är för att den involverar otroligt mycket styrketräning, men samtidigt konditionsträning för att man ska orka hålla igång under en hel match. Detta skiljer sig från andra sporter eftersom att dem flesta handlar om att vara stor och stark, eller liten med bra kondition. Det gör att kroppen blir bra balanserat och blir sunt vältränad vilket i din tur leder till en god hälsa och ett långvarigt liv om man även sköter stress och kost.